Festival arheološkog filma 2018.

Zavičajni Muzej Paraćin Vas organizuje još jedan festival arheološkog filma, koji će biti održan u periodu od 27. do 29. 08. u galerijskom prostoru na spratu Muzeja. Na festivalu će biti prikazan izbor filmova sa 19. međunarodne smotre arheološkog filma u Narodnom Muzeju u Beogradu.

Projekcije počinju u 19 časova sva tri dana.

 

Program festivala:

27. 8. 2018. Prvi dan:

  1. Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci
    Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner
    Režija: Peter Prestel, Gisela Graichen
    Nemačka 2016.
    Trajanje 43’Najnovija arheološka otkrića u Brazilu. Publika će putem ovog filma otputovati u južnu Ameriku i saznati o materijalnim ostacima do kojih su došli arheolozi a koji se odnose na prve ljude koji su živeli na ovom području.
  2. Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas
    Dall’Egitto faraonico all’Africa di oggi
    Režija: Alfredo e Angelo Castiglioni
    Italija 2016.
    Trajanje: 18’Pre 3000 godina na teritoriji severne Afrike razvijala se staroegipatska kultura koja je kroz svoju moć uticala na čitav afrički kontinent. Film predstavlja kratak pregled koliko arheoloških tragova je ostalo od te drevne kulture danas na ovoj teritoriji.
  3. Metalla Tricornensia – Kosmaj
    Režija: Rastko Šejić
    Srbija 2018.
    Trajanje 24’Dokumentari film „Metalla Tricornensia“ vodi vas na Kosmaj, negdašnje područje rudarskog basena Metalla Tricornensia, gde je rimsko carstvo crplo rudu srebra. Kroz tvrđavu kohorte i nad antičkim Demessusom. Na mesto susreta naroda. U hram koji je bio i crkva. U grobnice. Na pustopolja ispoštenog bogatstva. Na ruševine svesti o važnosti prošlosti.
  4. Na tragu carske palate – Projekat Glac
    Režija: Slobodan Maksić
    Srbija 2017.
    Trajanje 25’Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3km od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

 

28. 8. 2018. Drugi dan:

  1. Lav – čovek
    Die Restaurierung des Löwenmenschen
    Režija: Uwe Krüger
    Nemačka 2013.
    Trajanje 27’Juni 2012. Eslingen. Zavod za zaštitu spomenika.Poslednje poglavlje čudesne arheološke priče iz ledenog doba. Nova restauracija 40.000 g. stare figurine Lav-čoveka. Arheolog Kind,šef radova Bojtelšpaher,kurator Verberger iz Muzeja u Ulmu,okupili su se oko restaoratora Nikol Ebinger Rist. Tu je i restaurator Ute Volf. Ona je pre 80 g.uobličila Lav-čoveka.Nedavno je nađeno još komadića figurine, zato će je rastaviti i ponovo će sastaviti njenih sada 800 delova.
  2. Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea
    Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle
    Režija: Alessandro Barelli
    Italija 2017.
    Trajanje: 32’Putovanje kroz vreme vodi nas na arheološka iskopavanja nekropole Tole na teritoriji Toskane. Upravo na ovom lokalitetu pronađene su kanopske posude za koje se veruju da pripadaju Etrurskoj kulturi.
  3. Trajan
    Traianus
    Režija: Livio Zerbini, Giovanni Ganino
    Italija 2017.
    Trajanje: 26’Marko Ulpije Nerva Trajan (lat. Marcus Ulpius Nerva Traianus; rođen 53. godine, stupio na presto 98. godine, umro 117. godine), bio je rimski car, naslednik Nervin i pripadnik Antoninske dinastije.
    Trajan je bio prvi i možda jedini car kojega je usvojio prethodni car s kojim nije bio ni u kakvom srodstvu, bilo rođenjem ili bračnim vezama. Takođe je bio drugi u nizu petorice dobrih careva koji su nasleđivali jedan drugoga putem usinovljenja i tokom većeg dela 2. veka obezbedili carstvu unutrašnju harmoniju i dobru vladu. Osim toga, Trajan je kao Hispanac bio prvi car rođen u nekoj provinciji. Uz sve veći broj provincijalaca u senatu, uzdizanje jednog od njih na carski presto bilo je praktično neminovno.
  4. Igra prestola, srpski viteški kod
    Režija: Smiljana Popov
    Srbija 2017.
    Trajanje 23’Ova filmska priča vodi nas u vreme kad su obale Srbije zapljuskivala tri mora, a ona bila ogromno carstvo. Zvuči kao početak bajke, ali biće ovo prava srpska „Igra prestola“ o najsjajnijem periodu srpske države u njenoj istoriji, kada se protezala od Dunava do Korintskog zaliva, od Jadranskog do Egejskog i Jonskog mora. Junak ove epizode je prvi srpski car – Dušan Silni, jedini srednjovekovni vladar i jedini Nemanjić, sahranjen u Beogradu.

 

29. 8. 2018. Treći dan:

  1. Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija
    Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio
    abitato da Gesù
    Režija: Alberto Castellani
    Italija 2017.
    Trajanje: 50’Arheološki nalazi su pokazali da je Nazaret u 1. veku bio retko naseljen. Pronađeni su stari grobovi, ostaci zidova terase i temelji od tri tornja. Američki arheolog Džejms Strejndž je procenio da je Nazaret tokom Isusovog razdoblja brojao samo negde između 480 do 2.000 stanovnika, i primetio da ga jevrejski izvori ne spominju sve do 3. veka. I Džek Finegen je utvrdio da je Nazaret bio snažan jevrejski grad tokom Rimskog razdoblja. Drugi pak smatraju da Nazaret tada nije ni postojao jer se ne spominje ni u Starom zavetu ni u Talmudu, i da iskopine ne pokazuju prisustvo vremena Asirije, Vavilonije ili Rimskog carstva.
  2. Arheološki lokalitet „Anine“ – Villa rustica
    Režija: Aleksandar Teodorović
    Srbija 2017.
    Trajanje 16’Najnovija arheološka istraživanja na lokalitetu “Anine“ kod Valjeva otkrivaju tajnu iz rimskog perioda. Ovde je postojala veoma raskošna rimska vila rustika – Villa rustica.
  3. U potrazi za antičkim El Doradom
    Režija: Smiljana Popov
    Srbija 2017.
    Trajanje 22’Beograd krije ostatke izgubljenog i davno zaboravljenog grada starog preko 2000 godina. Taj antički grad je DEMESUM (DEMESUM) i nalazio se u podnožju planine Kosmaj. U ovom antičkom gradu je čuveni rimski imperator Dioklecijan održao sabor o rudarstvu.